Har du digital definisjonsmakt?

0

Verdens første digitale generasjon har blitt voksen. Er du mellom 18 og 34 år sitter du med definisjonsmakt og vil påvirke hvordan mange virksomheter utvikler seg fremover. Banker og medier vil råtne på rot dersom de ikke klarer å engasjere sine yngste brukere.

Som 48-åring er jeg i ferd med å miste noe av den samme definisjonsmakten. Forskerne plasserer meg i kategorien digital innvandrer. Selv vil jeg hevde at jeg er godt integrert i dagens teknologi-samfunn. Jeg var barn og tenåring før den digitale tidsalderen startet og ser derfor at mine barn har en helt annen oppvekst og tilnærming til teknologi. De tenker annerledes. De lærer annerledes og de utvikler forventninger som kommer til å påvirke nær sagt alle fremtidige forretningsmodeller.

Når startet egentlig den digitale tidsalder? Er du født i 1985 eller senere, tilhører du nett-generasjonen. Samme år fylte jeg 18 år. Jeg hadde begynt å jobbe som frilans-journalist og skrev mine første redaksjonelle tekster på skrivemaskin. Året etter tok jeg et MS-DOS kurs. Jeg skulle utvikle bedre data-forståelse. Det var verken interessant eller inspirerende. Sannsynligvis har barn større utbytte av å lære koding i dag. For meg var MS-DOS dørgende kjedelig. Det var anvendelsen av datamaskinen som fascinerte meg.

Jeg kan ikke unngå å sammenligne min egen oppvekst med den våre egne barn får. Jeg hadde en god, gammeldags og fullstendig analog oppvekst. Største teknologiske opptur var da pappa kom hjem fra utenlandsreise på midten av 70-tallet og ga meg en liten kalkulator. Gleden må ha vært minst like stor som når mine barn får sin første iPhone. Jeg multipliserte, adderte, dividerte og mer til. Det var nesten magisk hvordan den lille kalkulatoren håndterte alle mine forespørsler. Siden den gang har jeg vært en gadget freak. Jeg elsker teknologiske duppe-ditter og er gjerne den første i familien som kjøper siste nytt.

IMG_3996

Bente Sollid Storehaug, adm. direktør ESV Digital, Nordic.

Som voksen gikk jeg raskt i digital retning. Det samme gjorde min mann. Han startet UNIC på 80-tallet og innførte Acer og Samsung til Norge. Salget av disse første-generasjons datamaskinene gjorde UNIC til Norges raskest voksende selskap dengang. Barna er ikke opptatt av våre bragder fra forrige århundre. De trenger sjelden vår hjelp til å forstå, installere eller utvikle egne digitale ferdigheter. Sannheten er at de har foreldre som jobber på spreng for å holde tritt med den digitale utviklingen. Jeg forsøker å forstå barnas tankesett. Hva er naturlig? Hva synes de om ulike tjenester? Hvor annerledes tenker de? Den digitale generasjonen har utviklet en teknologisk forståelse, ferdigheter og et språk mange av oss voksne ikke er i besittelse av.

En annen viktig observasjon; de er ikke redde for den digitale utviklingen. Mange tradisjonelle forretningsmodeller er utviklet av generasjoner som forskerne klassifiserer som digitale innvandrere. Ofte akselererer teknologiutviklingen raskere enn digitale innvandrere klarer å adoptere. Det er en naturlig menneskelig reaksjon å forsvare det eksisterende. Det oppstår konflikter og ulike syn som igjen får konsekvenser for retning og veivalg.

DnBs beslutning om å legge ned 59 filialer skaper sinne og frustrasjon hos den eldre generasjonen. For mange pensjonister blir livet vanskeligere. Den digitale generasjonen er forlengst på digitale plattformer og enser knapt hva som skjer.

Vi bruker mye tid på å diskutere delingsøkonomi, innovasjon, forstyrrelser og nye digitale økonomier. Arbeidslivet endres. Kunnstig intelligens, automatisering og robotisering vil redusere antall bransjer og yrker radikalt i årene som kommer. Stadig flere vil oppleve å miste jobben. Ikke på grunn konjunkturer, men som følge av store globale strukturendringer. Mange jobber kommer ikke tilbake. Det vil skapes nye, men samtidig kreves annerledes kompetanse.

Sett spill, smart-telefoner og sosiale medier på agendaen under et skolemøte. Teknologi og digitalisering er langt fra omforent. Barn vokser opp med ulike regler og ulik forståelse for teknologiens betydning. Mulighet eller trussel? Skolen har et stort ansvar for å utvikle barns forståelse for det samfunnet de engang skal påvirke, jobbe for og lede.

Hvem underviser dagens digitale generasjon? Hvilke holdninger blir de møtt med? Har vi forutsetninger for å møte den oppvoksende generasjonen på et likeverdig nivå? Når Aleksander (5) møter til første skoledag til høsten er det en sterk digital innfødt som setter seg på skolebenken. Han har evner og kunnskap som skiller seg sterkt fra min egen skolestart i 1974. Hans eldre søsken har allerede definisjonsmakt i forhold til medier, banker og kommersielle tjenester.

Aleksander vil møte en verden som raskt endres av sterke teknologier.

Hans forventning vil være at digitale og fysiske opplevelser er sømløst integrert.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.