Våre 7 viktigste erfaringer som bloggere

2

Raus deling av kunnskap er en forutsetning for å lykkes innenfor kunnskapsbaserte virksomheter. Blogg forsterker denne kunnskapsformidlingen. I dag runder digitalhverdag.media to år. Hva har vi lært etter 253 publiserte artikler?

Er det verdt å blogge? Har vi oppnådd det vi ønsket? Har vi klart å skape et voksende publikum? I skrivende stund har bloggen 9143 følgere på Facebook og 2114 e-post abonnenter som ønsker varsel når nye artikler publiseres. Måneden før påske hadde vi 18.303 visninger og 12.253 unike besøkende. Vi har ikke rosa-bloggernes tall, men trøster oss med at hver og én leser er en kvalifisert leser. Som vi sier til oss selv; de artiklene som klarer å fylle Colosseum kino i form av unike lesere, de er definitivt en suksess. Vi opplever respons, interesse fra næringslivsledere, medier, politikere og organisasjoner og bloggen får en forlenget arm når vi entrer ulike scener som foredragsholdere.

Det opprettes et stort antall nye blogger hver eneste dag, de fleste gir opp etter kort tid. Både lesere og inntekter uteblir. Sosiale medier til tross, det finnes ingen lettvint vei til blogg-suksess. Det vet alle som har prøvd.

Uansett hvilken blogg du tar mål av deg å skape; etabler realistiske forventninger. En blogg har mange likhetstrekk med entreprenørskap. Over tid bør innsatsen gi noe tilbake. Jeg valgte å starte digitalhverdag.media sammen med min mann, Jan Sollid Storehaug. Dermed var vi to. Bloggen skulle bli et nytt felles prosjekt. I dag blogger jeg om entreprenørskap for Dagens Næringsliv, mens Jan skriver om samme tema for DnB feed.

For oss er bloggen den beste form for innholdsmarkedsføring. Vi byr på våre tanker, meninger og kompetanse. Vi jobber begge som rådgivere, mentorer, foredragsholdere, styremedlemmer og leder utviklingen av hvert vårt selskap. Digitalhverdag.media har blitt et ansikt utad.

Her er våre 7 beste blogg-tips

 1. Sett ord på bloggens kjerneverdier

Hva skal være bloggens verdier? For oss var tematikken åpenbar; det måtte bli egne entreprenør-erfaringer, digitalisering og ikke minst de store endringene både næringsliv og arbeidsliv står overfor. Vi diskuterte hvordan disse temaene kunne bli interessante for andre enn oss selv. Hva skulle være vår tone of voice? Skulle vi kommentere, referere, kvalifisere eller provosere? Alt dette gikk vi gjennom på forhånd, mange av disse tankene har blitt tilpasset og videreutviklet underveis. Hva skjer innenfor digital markedsføring? Hva skjer når kundereisene blir komplekse og kommunikasjon integreres sømløst i omnikanalene? Hva skjer med ulike lederroller når digitaliseringen snur opp ned på de fleste bransjer? Hva er disrupsjon og hva innebærer delingsøkonomien? Finnes det en gjedde i sivet også for din bransje?

De siste årene har vi jobbet mye med unge gründere, gitt råd som mentorer og investert i utvalgte prosjekter. Istedenfor å dele disse erfaringene én til én bidrar bloggen til kunnskapsdeling med flere. Har du lyst til å starte din egen blogg, kan det være smart å stille disse spørsmålene før du starter opp;

 • Hva skal bloggen stå for?
 • Hvilke teamer skal du skrive om?
 • Hvem kan bidra til at bloggen skaper interessant og lesbart innhold?
 1. Sett deg noen hårete mål

Å blogge er ofte synonymt med å stå utenfor komfortsonen. Det krever en innsats i en travel hverdag å blogge 2-3 ganger i uken. Mange bloggere blir et blaff i vinden. Derfor er det viktig å sette realistiske mål for blogg-prosjektet. Min natur er gjerne slik at jeg setter hårete mål, enten det gjelder denne bloggen eller nystartede virksomheter. Det er de hårete målene som drar deg frem mot en mulig suksess.

 • Har du alltid ønsket å blogge, men redd for å prøve?
 • Vær standhaftig. Ingen lykkes over natten.
 • De færreste kan leve av en blogg, tenk heller hvordan den kan bidra positivt i forhold til din øvrige virksomhet.
 1. Bygg en blogg med sterk identitet

Det krever hardt arbeid over lang tid å utvikle en identitet for bloggen. Det beste du gjør, er å skape en merkevare for en målgruppe som gjerne vil assosiere seg med bloggen og dens innhold. Kjerneverdier er viktig. Det er disse som utvikler bloggen over tid. Det er hyggelig når digitalhverdag.media åpner dører til foredrag, skattepolitiske innspill til Statsministerens kontor og spalteplass i tradisjonelle medier. Det er enda mer stas når leserne deler våre bloggartikler. Da har bloggen en verdi og det gir en mening å blogge.

 • Hvilke temaer skal bloggen ta opp?
 • Hvilket språk skal bloggen ha?
 1. Tenk som et mediehus. Enkle publiseringsplaner disiplinerer deg

Min erfaring fra pressen hjelper meg til å strukturere bloggingen. Hva tror mine medbloggere om fremtidige temaer? Hvem skriver neste artikkel? Når skal den publiseres? Hva skal inngangen være for deling i sosiale medier? Hva er målgruppen for hver enkelt artikkel? Hvordan rekrutterer vi nye lesere? Slik kan vi diskutere oss gjennom den neste uken på bloggen. Jeg opplever det som en styrke å ha medbloggere. Min ESV-kollega Pål Petersen skriver fast for digitalhverdag.media og bidrar til at bloggen når ut til stadig nye lesere. Hvor aktuell skal vi være? En faglig blogg bør fange opp hendelser og tema i tiden. Nyhetsdekningen tar andre medier seg av, men bloggen kan belyse konsekvenser, scenarioer, utviklingstrekk og kommentere disse. Hva skjer når DnB legger ned filialer, mens Amazon åpner fysiske butikker? Dette er gode problemstillinger for digitalhverdag.media.

 • Hvilke tema skal vi dekke de neste to ukene?
 • Hvilket innhold vekker størst interesse?
 • Hva bør vi jevnlig publisere?
 1. Det er en overflod av informasjon på nettet. Hvordan skal du bli interessant?

Internett flommer over av innhold. Flere og flere ønsker å skape god innholdsmarkedsføring. Annonsørene kutter budsjettene for tradisjonell reklame og skyter pengene inn i markedsføring som benytter redaksjonell språkdrakt. Det gjør konkurransen hard. I digitalhverdag.media er utfordringen følgende; vi skal tilføre nye tanker og perspektiver. For oss er det viktig å vurdere hvilke områder innenfor entreprenørskap, medier og teknologi som er i endring. Hva kan være vårt bidrag? Hva skaper engasjement hos leserne?

 • Hvilke tema forventer leserne at du skriver om?
 • Hvordan kan du tilføre leserne en verdi?  
 • Digitalhverdag tar gjerne et makroperspektiv, tenk over hvilket perspektiv du kan ta.
 1. Samfunnet endrer seg. Bloggen må også være tilpasningsdyktig

Selv om du etablerer sterke kjerneverdier, bør bloggen være i konstant utvikling. Vi skriver om et samfunn i stor endring. Det har aldri vært enklere å starte nye virksomheter, samtidig er det vanskeligere enn noen gang å lykkes. Innovasjon, digitalisering og globalisering øker tempoet på nett og krever raskere gå-til-markedet strategier. I dag går selskaper som Cxense internasjonalt fra første dag og etablerer et globalt marked for sin teknologi. Mange lesere henvender seg til bloggen med kommentarer i form av e-post og kommentarer på sosiale medier. Det er hyggelig å høre at bloggen skaper ettertanke og nye ideer. Vi vil gjerne ha respons. Kontakt med leserne er et viktig korrektiv og inspirasjon.

 • Hvordan sørge for at bloggen fornyer seg i takt med endringene rundt oss? 
 1. Test ut nye ideer og formater

Bloggformatet utfordrer til nytenkning. Ikke bare i forhold tema og innhold, men også i forhold til distribusjon gjennom sosiale medieplattformer og nye formater. Vær aldri fornøyd med det du har. Du kan alltid bli bedre. Det kan til tider være slitsomt å forholde seg til. I konsulentbransjen tenker vi alltid at siste prosjekt blir bedre i neste omgang. 

 • Studer de beste bloggerne? Hva gjør de? Lær av de beste, men gjør det til ditt.
 • Hvilke andre temaer ligger nært og naturlig opp til de temaene vi allerede skriver om?

Teknologisk og økonomisk krever det forholdsvis lite å opprette en blogg, men sørg for at du velger en plattform som gir deg god fleksibilitet i forhold innsiktsverktøy og funksjonalitet. Digitalhverdag.media er bygget på WordPress. Våre største investeringer ligger på innholdssiden. Det krever kløkt, god innsikt, kremmerånd, evne til å sette agenda og gode redaksjonelle ferdigheter. Du driver i praksis ditt eget lille mediehus.

Takk til alle dere som leser bloggen! Det har vært to givende år med digitalhverdag.media og vi gleder oss til å starte bloggens tredje år!

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

2 kommentarer

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.