Slik blir noen selskaper digitale vekstvinnere

0

En ny verden formes av nye teknologier. Milliarder av dollar investeres i selskaper som utfordrer eksisterende aktører. De backes av venture kapital og avanserte big data teknologier. Ved hjelp av dataanalyse og algoritmer designes kundevennlige tjenester, mens attribusjonsteknologier effektiviserer markedsføringen og forklarer hvor omsetning og nye kunder kommer fra. Vekstselskaper som Netflix er rustet med de beste teknologier i kampen om kundene og markedet.

For oss som fascineres av algoritmer og personaliseringsteknologier, er Netflix et spennende selskap å følge. I dag er de verdensledende innen Internett TV med sine 83 milloner abonnenter i mer enn 190 ulike land. Ser vi bort fra Pokemon GOs fem verdensrekorder etter én måned i markedet; Hvordan er det mulig for enkelte selskaper å vokse til en global posisjon på rekordtid? 

Globale suksesser har alle én ting til felles; rikelig med risikokapital, ledere med sterk teknologi-forståelse og kundesentrisk grunnholdning. Internett har endret vår kundeadferd dramatisk de siste 20 årene. 60-70 prosent av kjøpsprosessen skjer uhjulpet i digitale kanaler. Salg og markedsføring smelter sammen. For Netflix og tilsvarende selskaper er evnen til å utnytte data selve grunnlaget for vekst. Vet du hvor omsetningen din kommer fra? Vet du hvilke digitale kundereiser som leder til konvertering? Hvilke mediekanaler bringer nye kunder til virksomheten? Hvilket innhold engasjerer og påvirker topplinjen i virksomheten?

De siste ti årene har verden fått en rekke nye globale, digitale selskaper. Ventureselskaper leter mer enn noen gang etter innovatører som kombinerer sterk markeds- og teknologiforståelse. Landskapet av markedsføringsteknologier og fintech-selskaper har eksplodert. Selskaper som nå utforder banker og forsikringsselskaper benytter big data teknologier som et av sine sterkeste våpen i konkurransen om den digitale forbrukeren.

Bank og forsikring er høyt på listen over bransjer som forstyrres. Det investeres milliarder innenfor fintech, samtidig har det nye landskapet av markedføringsteknologier har vokst fra 150 toneangivende aktører i 2011 til nesten 4000 selskaper i 2016. Dette er teknologier innenfor annonsering, innhold, sosiale medier, dataanalyse og iPaaS (integrated Platform as a Service). Markedet flommer bokstavelig over av forførerisk teknologi. Det kan være krevende å ta riktige beslutninger når utvalget er så stort. Helhet blir en forutsetning for gode beslutninger.

Hvem omsetter innsikt til handling og vekst?

Hva bør være fokus for digitale markedsførere? Det er sjelden byråbransjen løfter blikket ut over teknologier som dekker annonsering, innhold og sosiale medier. Det er som regel konsulentselskapene som entrer styrerommene når større virksomheter utreder vekststrategier knyttet til digitale kanaler. De fokuserer på teknologier innenfor analytics, performance, personalisering, datadrevet attribusjon, business intelligence, visualisering av data, DMP-teknologier, prediktive analyse-verktøy og integrerte plattform-teknologier. Vanskelig? Ja, men dette er teknologi-hverdagen for digitale vekst-vinnere.

Teknologiene endrer ikke bare de fleste bransjer, de endrer også lederrollene. Hvem tar grep om dataanalyse, innsikt, optimalisering og allokering av markedsbudsjettene? Vekst og lønnsomhet kommer sjelden som følge hypoteser og antagelser. Disruptive selskaper bygger på ny teknologi og møter tradisjonelle virksomheter med kundefokus fremfor produkt-orientering. Ventureselskapene ser verdien av analyse og innsikt. De søker datadrevne teknologier som kan operasjonalisere, bedre avkastningen og redusere kostnader.

Alle større virksomheter setter finansielle mål. Salg har historisk vært den divisjonen som har influert mest på selskapenes topp- og bunnlinje. Hva skjer når salg og markedsføring smelter sammen i digitale kanaler? Hvilken lederrolle tar grep om vekst og lønnsomhet i disse kanalene? Er det IT-direktøren, markedsdirektøren eller finansdirektøren? Hvem tar eierskap til teknologier som øker inntjeningen, kundetilfredsheten og innsikt som predikerer vekst? Hvem skal eie algoritmene som danner grunnlaget for strategiske endringer?

Hvorfor vokser Netflix så raskt som de gjør? Hvorfor er tilsiget av nye kunder sterkere hos Alibaba enn hos Amazon? Hvorfor investerer Google i stadig nye vertikaler? Hvorfor er bilbransjen i ferd med å bli overtatt av sterke teknologiselskaper? Hvorfor endrer kundeadferden seg radikalt? Hvorfor inngås nye sterke allianser og hvorfor skal alle bransjer gjennom en digital transformasjon? Kan du være en god markedsfører uten å forstå markro-perspektivet og de store globale strukturendringene?

Teknologistyrt markedsføring er en katalysator for vekst

Verden endrer seg. Gamle monopoler faller og det etableres nye sterke (digitale) monopolister. Ny-monopolistene heter Google, Facebook, Amazon, Neflix og Apple – for å ha nevnt noen. Flere vil komme. Listen over digitale-vinner-tar-alt-økonomier blir bare sterkere og sterkere. De bygger egne sterke økosystemer. Facebook kan ikke sammenlignes med våre tradisjonelle mediehus. Dagens digitale giganter kan heller ikke settes i bås. De jager posisjoner innenfor mange ulike industrier. Datainnsikt er driveren for all etablering og vekst.

Teknologistyrt markedsføring vil være en katalysator for fremtidig vekst. Alle bransjer, som står i fare for å bli forstyrret, bør orientere seg inn i landskapet av nye analyse- og markedsføringsteknologier. Disruptive selskaper fokuserer på den digitale forbrukeren. Suksess bygger på innsikt om hvem disse kundene er. Suksess bygger også på personaliseringsteknologier og målretting som øker engasjement og konverteringer på egen hjemmeside.

7 av 10 virksomheter evner ikke å utnytte sine egne data. The beauty of digital er nettopp at kundenes adferd kan forstås, data kan samles og analyseres. Evnen til å omsette denne innsikten til handling skaper digital konkurransekraft. Men, det viktigste av alt. Ingen teknologi-investeringer skaper resultater og innovasjon alene. Det må stå ledere med teknologisk innsikt og handlekraft bak.

Foto: Twin Design / Shutterstock.com

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.