Våre 3 mest leste artikler om digitalisering 2016

0

Digitaliseringen skaper mange dilemmaer for norske ledere. Hvordan ser fremtiden ut? Trår vi hardt nok på gassen, skal vi bremse samtidig? Hva vil det si å utøve digitalt lederskap? Hva er egentlig strategi når endringene skjer så raskt som nå?

Konkurransebildet endres for alle bransjer. Innovatører river ned gamle monopoler, mens digitale selskaper som Facebook, Amazon, Netflix og Google (FANG-selskapene) bygger nye digitale monopoler over hele verden. Bransjer som forstyrres av deres konkurransekraft opplever ofte at inntektene stuper. Det teknologiske skiftet kan være rått og brutalt, men er samtidig en perfekt tid for virksomheter som utøver endringsbasert ledelse, innser fakta, tør å stille de rette spørsmålene, er idérike og kreative og som er uredde og tar risiko.

Dette er tema som bloggerne hos digitalhverdag.media har skrevet mye om i året som gikk. Digitalt lederskap kan være så mangt. Digitaliseringen angriper bransjer og industrier på ulike måter. Kundene endrer adferd. Nettgenerasjonen har vokst opp, og tenker annerledes. De sitter med den digitale definisjonsmakten og vil påvirke mange forretningsmodeller i årene som kommer. Ingen kan spå eksakt om fremtiden, men det hjelper å ta noen bet på hvordan den kan bli.

  1. Mest lest i 2016: Hva skjer når DnB stenger filialer, mens Amazon åpner 400 fysiske butikker?

DnB la ned 59 bankfilialer i 2016, mens online-giganten Amazon etablerte fysiske butikker.

Mange ledere skal håndtere store dilemmaer i årene som kommer. Hva gjør man når virksomheten er sterkt forankret i en fysisk verden, mens kundene endrer adferd og i økende grad etterspør digitale tjenester? Etter 20 år med kommersielt Internett puster online-kjempen Amazon kjøpesenter-giganten Wal-Mart i nakken. Hva skjer med bankens fysiske filialnett de neste årene? Mens ryktene surret om Amazons fysiske butikk-etableringer, valgte DnB å legge ned 59 filialer for å tilpasse seg kundenes endrede adferd. Tilsynelatende en motsatt strategi, men i bunn og grunn handler det om å tilpasse seg sine egne kunders behov.

Like før jul sprakk også nyheten om at Amazon angriper det fysiske dagligvaremarkedet. De strekker seg neppe etter gårsdagens eller dagens forretningsmodeller for fysisk butikkdrift. Amazon vil kapitalisere på alt de har lært online og overføre dette til en fysisk kontekst. Digitale forretningsmodeller har vesentlig bedre forutsetninger til å samle, spore og anvende data for å bedre kundeopplevelsen. Denne kunnskapen vil Amazon overføre til sine fysiske butikker.

  1. Mest lest i 2016: Hvem har skylden for at Norge står igjen på perrongen?

Ved inngangen til 2016 satte NHO fokus på delingsøkonomi og robotisering under sin årskonferanse. I årets andre mest leste blogg skrev vi at Norge står igjen på perrongen, mens digitaliseringen tvinger frem endringer i stadig raskere tempo.

Adm.dir. Kristin Skogen Lund i NHO

Hvem har ferdigheter som ikke kan erstattes av maskiner eller roboter? Vi trenger ikke lenger fundere på om den tredje industrielle revolusjonen berører oss. Bransjer kommer til å slukne som døende stjerner og folk vil få panikk, var den dramatiske spådommen fra Stanford-forsker Vivek Wadhwa i en kronikk i Washington Post på sensommeren. Han tror at vi i løpet av 15-20 år vil gå inn i en fremtid uten jobber. Hele bransjer vil forsvinne. Dette har selvsagt skjedd tidligere i historien, men det har i følge Wadha aldri skjedd i samme fart og like stor skala som nå. Hvem har ferdigheter som ikke kan erstattes av maskiner eller roboter? Hvem blir den nye eliten som ikke trues av robotenes kunstige intelligens? Alle bransjer digitaliseres. Absolutt ingen slipper unna. I 2016 ble dette en ubehagelig erkjennelse for mange ledere og arbeidstagere.

  1. Mest lest i 2016: Den korte veien mellom himmel og helvete

Digitale utfordrere er som ofte globale spillere. Det er kort vei mellom himmel og helvete når teknologi-tsunamien treffer med full kraft. Digitale vinnere demonstrerer en innovasjonskraft som tar pusten fra selskaper hvis største investeringsramme er nedbemanning, sluttpakker og omstrukturering. Facebook, Amazon, Netflix og Google blir stående som selve symbolet på digitale innovatører som tar alt innenfor sine økonomier.

Tempoet øker, mange må omstille seg, endre forretningsmodeller og tenke utenfor A4-boksen. Mange opplever at veien er kort mellom himmel og helvete.

De endrer den ene bransjen etter den andre. De setter kundene i fokus, analyserer og forstår kundens adferd, tenker mobil fra første stund, integrerer og etablerer digitale hybrider, lykkes med API-business modeller, drives av innovasjon og bygger sterkt digitalt lederskap.

Ledere med teknologisk innsikt og strategisk handlekraft er muligens den sterkeste digitale valuta akkurat nå, men slett ikke tilgjengelig for alle. Vi kommer til å se flere tilfeller av Kodak og Nokia innen utgangen av 2025.

Ved inngangen til et nytt år anbefaler vi også at du leser: De 10 viktigste digitale trendene for 2017 

 

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.