Hvor digitalt moden er din virksomhet?

0

Hva er digital modenhet? Hva definerer en datadrevet virksomhet? Siden Internett ble kommersialisert for mer enn 20 år siden har vi snakket om den lille gruppen av innovatører som tar stor risiko i en tidlig fase, de som raskt adopterer ny innovasjon, den store gruppen tidlige brukere, det sene flertallet og etternølerne. I dag er kravene til digital modenhet betydelig skjerpet. Hvor moden er din virksomhet?

Mediehus og fianskonsern redefinerer seg selv som teknologi-selskaper. Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon og Facebook er nå verdens største selskaper målt etter markedsverdi. De har etablert solide økosystemer og setter egne spilleregler for salg, betaling, distribusjon og publisering.

LES OGSÅ: Nådeløs digitalisering. Hvilke selskaper sprekker?

Den digitale konkurransearenaen handler om plattformer, selvbetjente løsninger, brukerskapt innhold og mulighet for å målrette og optimalisere markedsføring, innhold, tjenester og produkter sømløst gjennom digitale kanaler og samarbeidspartnere. Det handler om individualisering og personalisering. De nye plattformene har hele bredden av denne funksjonaliteten. Dermed er det distributørene og plattform-eierne som sitter med makten i en stadig mer digitalisert verden.

Bente Sollid Storehaug har flere styreverv i børsnoterte selskaper og teknologi start-ups. Hun er også adm. direktør i ESV Digital, Nordic som tilbyr algoritmisk attribusjon til store annonsører slik at de bedre forstår hvilke konverteringsbaner som er lønnsomme.

Men hva er selve fundamentet i digitale økosystemer? De er gode til å samle, måle og analysere data for å ta beslutninger og gjennom dette bygge forståelse for kundesentrisk innovasjon og nye digitale forretningsmodeller. Verdens fem største selskaper har de siste årene presset store oljeselskaper og finanskonsern ned fra pallen over verdens mest verdifulle selskaper. Apple og Microsoft regnes for veteraner i klassen, mens Facebook, Amazon og Google er ektefødte barn av det kommersielle internettet. Det tar ikke lenger generasjoner å skape globale suksesser. Facebook ble etablert i 2003 mens unge Mark Zuckerberg fortsatt gikk andre året på Harvard.

Foredrag fra Bente Sollid Storehaug? Hør henne snakke om Industri 4.0 og hvordan dette påvirker næringslivet.

Amazon ble etablert allerede i 1994. Ingen betviler at Amazon er en datadrevet virksomhet fra a til å. Verdens beste online retailer er født digital og har hatt sterke, patenterte teknologier siden midten av 90-tallet. Selskapet er en ledestjerne for andre online retailere og setter stadig nye standarder for digitale aktører. Amazon har vært best på personalisering og innsikt. For ikke lenge siden sa deres produktsjef Lars Hirsch; “Whoever owns your attribution model owns your budget”. Salg og markedsføring har forlengst blitt én og samme disiplin i digitale kanaler. Attribusjonsdata og gode kundeprofiler er et avgjørende bidrag til Amazons suksess.

Hvor digitalt moden er din virksomhet?

I slutten av januar publiserte Forrester sin rapport The Digital Maturity Model 4.0. De viktigste key takeaways i denne rapporten er følgende; Digital disrupsjon driver den digitale transformasjonen, digital modenhet har fire dimensjoner og utfordringene berører både kultur, organisasjon, teknologi og innsikt. Ledergrupper blir ofte bedt om å fokusere på tre områder; utvikle digitale strategier, implementere disse aktivitetene på tvers i organisasjonen samt fokusere på at ideer, kunnskap og fakta må omsettes til konkrete handlinger.

Kultur, organisasjon, teknologi og innsikt er avgjørende for digital modenhet

1.Kultur.  Hvilken evne har virksomheten til å innovere digitalt og hvordan bidrar teknologiske investeringer til å utvikle dyktigere, smartere og mer handlekraftige medarbeidere?

I følge Forrester vil digital modenhet kunne avgjøres ved å undersøke følgende kulturelle forhold; tror medarbeiderne at konkurransekraftige strategier er avhengig av digitalisering? Er digital tenkning og strategier forankret hos styret og toppledelsen? Fokuserer ledelsen på digitale strategier og arbeider ledelsen fra dag-til-dag med sin digitale transformasjon? Har virksomheten fokus på kompetansebygging i forhold til teknologi og digitalisering? Kommuniseres den digitale visjonen internt og eksternt? Tør virksomheten å ta risiko knyttet til innovasjon? Hvordan fokuserer virksomheten på kunden? Etableres nye lønnsomme forretningsmodeller med kundens behov i sentrum?

2. Organisasjon. Hvor god er virksomheten til å iverksette digitale strategier?

Hvor god er virksomheten til å etablere sømløse kundeopplevelser på tvers av tidligere siloer? Dedikeres det nødvendige ressurser til digitalt strategiarbeid og operasjonalisering av digitale strategier? Har vi de beste hodene til å lede viktige digitale satsingsområder? Hvor god kunnskap har hele organisasjonen om nye teknologier? I hvor stor grad forstår de ansatte hvordan digitalisering påvirker forretningsmodellen og posisjon i markedet de neste årene? Hvor god er virksomheten til å dele innsikt og samhandle på tvers av forretningsområder?  I hvilken grad jobber vi med de rette leverandørene? Er det på tide å stille større krav til digital forretningsforståelse også på leverandørsiden?

3. Teknologi. Hvor god er virksomheten til å adoptere nye teknologier som kan styrke konkurransekraften

Har virksomheten finansiell styrke til å investere tilstrekkelig? Innovasjon koster og innovasjon er ofte forbundet med stor risiko? DnB har brukt 600 millioner kroner på utviklingen av Vipps. Det krever mot å innovere med så store investeringsrammer. Har virksomheten et budsjett som reflekterer det digitale makroskiftet? Har vi etablert et samarbeid mellom marked og teknologi slik at disse ressursene samarbeider tett for å skape et digitalt veikart? Hvilket syn preger virksomheten i forhold til teknologisk utvikling? Hva med nettsky-baserte teknologier og API-er? Har virksomheten en arkitektur som er satt opp best mulig? Hvordan vurderer vi de teknologiske systemene? Måles fortsatt teknologi i forhold til oppetid, eller vurderes teknologi i forhold til forretningsnytte? Bruker vi teknologier for å forstå kundereisene og bygger vi dataprofiler på kundene våre? Hvilke teknologier skal gi kundene en personlig og raskere kundeservice? Har vi implementert digitale verktøy som gjør det enklere å belønne medarbeidere som jobber innovativt, som samarbeider godt og bidrar til en sterkere digital posisjon?

4. Innsikt. Hvor god er virksomheten til å bruke data til å måle suksess, revidere og ta bedre beslutninger?

Vi står på terskelen til en big data epoke i nettets historie. Hvor gode er vi til å sette mål og måle egne resultater for digitale strategier? The beauty of digital er nettopp at data kan samles, måles og analyseres. Har virksomhetens medarbeidere en forståelse for at resultater kan knyttes direkte til virksomhetens digitale mål? I hvor stor grad benyttes kundesentriske målinger som Net Promoter Score eller Lifetime value for kundene til å måle suksess? Hvordan bidrar de ulike kanalene (f. eks mediekanaler) i forhold til de målene (konverteringsindikatorene) som er satt? I hvor stor grad benytter vi kundeinnsikt som grunnlag for digital strategi og utvikling? Bruker vi datainnsikt til å endre og revidere våre strategier?

Det blir lett mange spørsmål. Det er grunn til å reflektere rundt Forresters fire dimensjoner. Ledere med teknologisk innsikt og strategisk handlekraft er muligens den sterkeste digitale valuta akkurat nå.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.