La Amazon (og de andre) møte en norsk Vipps-kultur

0

Amazon kjøper en fysisk dagligvarekjede. Ikea melder at de vil selge sine varer gjennom Alibaba og Amazon. Startskuddet har gått for strategiene som for alvor vil endre våre handlemønstere. De nye oppkjøpene og partnerskapene sender også sterke signaler til norsk næringsliv. Nå gjelder det å møte de digitale plattform-selskapene med en Vipps-kultur. Det er dårlige kår for status-quo mentalitet.

Vi er gode til å etablere tenketanker og inkubasjonsmiljøer i Norge, men vi har fortsatt tilgode å lykkes med disruptiv teknologi av internasjonalt format. Sterke stemmer mener vi skal være gode på det vi kan, men olje og gass utfordres også av nye miljøvennlige teknologier. De siste ti-årene har vi gradvis innovert vår industri. Nå ser vi tydelig at nye teknologier gir økt innflytelse til digitale plattform-selskaper som er rike på intellektuell kapital. I tillegg har de en overlegen evne til å forstyrre tradisjonelle forretningsmodeller.

Automatisering, intelligens og digitalisering griper inn i alle områder av næringslivet. I bunn og grunn vil vår fremtid handle om hvilken evne norske virksomheter har til å innovere digitalt og hvordan teknologiske investeringer kan bidra til å utvikle dyktigere, smartere og mer handlekraftige medarbeidere. Det handler også om hvor god virksomheten er til å iverksette digitale strategier og hvilken evne den har til å adoptere nye teknologier som kan styrke konkurransekraften. Og ikke minst min kjepphest; det handler om evnen til å bruke data til å personalisere, måle suksess, revidere og ta bedre beslutninger.

Ingen kan gjøre denne viktige jobben for deg. Ingen innleide konsulenter vil kjenne på samme ansvar som du sitter med. Eierskap og kunnskap er avgjørende. Hver og én må skape sin egen trygghet i en tid hvor endringer lett kan påvirke vår selvfølelse. Det er som om hele næringslivet dras inn i en gründer-tilværelse; det kommer til å bli både motbakker, et liv utenfor komfortsonen, men også usigelig mye glede når man kjenner at innsatsen gir gode resultater.

Bente Sollid Storehaug sitter i konsernstyret for flere store norske virksomheter. Til daglig leder hun ESV Digitals nordiske satsing. Hun er ofte benyttet som Key Note Speaker for tematikk rundt Industri 4.0.

Teknologi er ikke lenger IT-sjefens ansvar. En av de viktigste oppgavene for en toppleder er å bygge en kultur med høy grad av digital modenhet. I digitalt fødte selskaper er det forventet at hver medarbeider tar inn signaler, erkjenner og tar grep. Trenger du hjelp i dette arbeidet, må du ikke lene deg mot miljøer som påfører deg teknologisk gjeld. Det er stort strekk i det norske næringslivslaget. Vi finner ledere som lener seg mot feil rådgivere og beroliges av rådgiverenes status quo mentalitet. I andre enden av skalaen finner vi ledere som viser imponerende teft, tempo og evne til strategisk posisjonering.

La oss ta denne ukens nyheter. Først varslet Ikea at de vil selge sine varer gjennom Alibaba og Amazon. Deretter kom meldingen om at Amazon kjøper dagligvarekjeden Whole Foods. Oppkjøpet koster 13,7 milliarder dollar og er det desidert største oppkjøpet Amazon har gjort. Det markerer også en ny era, hvor Silicon Valley selskapene ikke lenger bare kjøper teknologi-selskaper. Digitalisering endrer nå mer enn bransjestrukturer i næringslivet. Startskuddet har gått for nye strategier som for alvor vil endre våre handlemønstere og hvem vi har fordeler av å handle hos.

I Norge mener konsernsjef Ole Vinje i Komplett-gruppen at det vil være rom for bare 2-3 online markedsplasser. Komplett inviterer nå andre e-handels aktører til å selge sine produkter i Kompletts nye markedsplass. Det blir som en digital bazar, ingen eksklusivitet der kundene skal få et mangfold av produkter å velge mellom. Det er verdt å merke seg at Komplett eier 42 prosent av online dagligvareselskapet A-marked. Strukturen minner om den Amazon nå bygger ut i et større og kraftigere omfang.

Vi kan bygge våre nordiske løsninger av både online markedsplasser og nordiske betalingsløsninger, men vi vet samtidig at Amazon og Apple kommer til Norge og Norden med full styrke. Vipps vil møte konkurranse fra Apple Pay allerede i år. Det er også bare et spørsmål om tid før Facebook ruller ut sin messenger-vennebetaling i et nordisk marked.

Siste ukes signaler bør påvirke strategiene i berørte norske selskaper. Vi er nødt til å ta inn både fakta, erkjennelser og de signalene dette sender. Vi er nødt til å tolke hva dette betyr for norske virksomheter, endre oss, etablere sterkere samarbeid på tvers, styrke distribusjonskraften, være iderike og kreative i ekte entreprenørisk ånd, stille spørsmål, ta høyere risiko enn hva vi har vært vant til og ikke minst; ta raskere beslutninger.

Strukturendringene i mange bransjer er tydelige. Nye teknologier visker ut skillelinjene mellom yrker, roller og bransjer. Ny og smart software digitaliserer og destruerer alt som ikke har livets rett.

Først i 2010 begynte vi å se store endringer i det norske mediekonsumet. Da hadde vi hatt nettaviser siden midten av 90-tallet. Endringer skjer ikke over natten, paradigmeskifter kommer gjerne smygende i et 10-15 års perspektiv. Det er ikke lenger papiret som er utfordringen for mediehusene. Mediehusene mangler det viktigste, nemlig digitale forretningsmodeller som kan dokumentere fremtidig bærekraft. Det er dette bank, finans, forsikring og varehandel må ta lærdom av. 250 år gamle forretningsmodeller står for endring og delvis fall, og signalene forteller meg at dette er et dårlig tidspunkt for arroganse og status quo mentalitet.

Ikea har tatt mange avgjørelser det siste året; de har stoppet utbygging av tre planlagte varehus i Norge, de etablerer seg sentrumsnært med mindre butikker og pick-up points. Forrige uke varslet IKEA at de inngår samarbeid med Apple for å utvikle bedre kundeopplevelser basert på virtuell virkelighet (VR)  og utvidet virkelighet (AR-teknologi).

Min første innskytelse er at min og din kundeopplevelse hos Ikea vil endre seg som følge av denne digitaliseringen. Automatisering er allerede i ferd med å fjerne kassene. Først gjør kundene jobben selv, snart vil vi kunne spasere rett ut av butikken, hvor betaling og kjøpshistorikk registreres sømløst i deres mobile betalingsløsning. Online og fysiske butikker vil bli mer sømløse. Det er ikke lenger tilstrekkelig å være god på fysisk varehandel. Det er riktig at kundene fortsatt foretrekker fysiske butikker, men vi starter ofte vår research i digitale kanaler og stadig flere av oss kjøper også online.

Whole Foods er Amazons hittil største oppkjøp. Som forbrukere ønsker vi løsninger og leverandører som kan hjelpe oss å spare tid. Dagligvarer er en viktig brikke i denne daglige tidsbesparelsen. I snitt handler jeg dagligvarer 2-3 ganger i uken. De som får kontroll på online og fysisk dagligvarehandel og som i tillegg har alle varene en online markedsplass bør inneholde, vil utvilsomt bidra til kundenes ønske om et enklere og mer tidsbesparende liv. Intelligent kundeservice, tilgjengelighet og rask levering vil være viktige konkurransefortrinn fremover.

Amazon har vært i en klasse for seg. De utviklet sin ”one-click-buy-teknologi” for 20 år siden. Apple fikk lisensiere denne patentbeskyttende teknologien, og det har vært en viktig suksessfaktor for deres enkle og friksjonsfrie e-handel. Amazon har vært overlegen på personalisering og god anvendelse av kundedata. Mens den store skogen av e-handelere ligger og lurker på 2-3 prosent online konverteringsgrad har Amazon ligget skyhøyt over alle andre. Mens altfor mange opererer med statiske nettsider og viser liten evne til å innovere e-handelen, bygger Amazon statdig nye forsprang.

I forbindelse med etablering av fysiske butikker ble Amazon Go lansert. Amazons fyiske butikker skal utstyres med automatisering og teknologier som forenkler handleprosessen og fjerner køene for kundene.

Her kan du se videoen som forklarer Amazons nye teknologi;

I følge en Credit Suissse rapport vil mer enn 8500 butikker innen varehandel og kjøpesentere legges ned i USA i år. 60.000 mennesker har sålangt mistet jobbene sine. Tallene har ikke vært mer brutale siden finanskrisen i 2008. Dette er signaler som viser at varehandelens struktur er i ferd med å endre seg fundamentalt. Slike endringer starter aldri i Norge, men det er disse signalene vi må fange opp, tolke og lage beredskap for. Endringene kommer til Norge også. Møter de et næringsliv som dyrker en status quo-mentalitet, vil dørene bli enkle å slå inn.

La de heller møte en DnB-Vipps-kultur, som rigget seg til kamp i god nok tid og som har en fair sjanse til å hamle opp med Facebook og Apple. Det er du og jeg som sitter med den digitale definisjonsmakten. Det er våre preferanser som vil avgjøre hvem som vinner frem med sine nye forretningsmodeller. Vipps-suksessen har alle de elementene Norge trenger for å bygge et nytt DNA innenfor internett-økonomien.

Foto: DnBs pressetjeneste, fotograf Olav Mellingsæter.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.